UFC 251: Usman vs. Masvidal

Aftenens main event er et brag i weltervægt divisionen mellem mesteren Kamaru Usman og udfordreren Jorge Masvidal, der erstatter corona ramte Gilbert Burns. Co-main event er et revanche opgør mellem den forhenværende fjervægt mester Max Holloway og den nye mester Alexander Volkanovski, der møder hinanden for anden gang oven på deres titel kamp ved UFC 245. Sidste (og teknisk set første) titel kamp på programmet er om det ledige bælte i bantamvægt divisionen, efter at mesteren Henry Cejudo indstillede karrieren. Det opgør står mellem Petr Yan og Jose Aldo.

Usman vs. Masvidal

Selvom man har sympati for Gilbert Burns oven på hans positive Corona test, og efterfølgende udtræden af UFC 251, er det svært at komme uden om at Kamaru Usman vs. Jorge Masvidal var den egentlige titel kamp. Et fantastisk 2019 hvor Masvidal besejrede Darren Till, Ben Askren og senest Nate Diaz om the ’BMF’ belt, har skudt ham direkte til tops, hvor han nu står over for karrierens største mulighed når det gælder kampen om weltervægt titlen ved UFC 251. Her står han over for den forsvarende mester Kamaru Usman, som ligeledes havde et fantastisk 2019 hvor han først smadrede daværende champ Tyron Woodley, før han i december forsvarede sit bælte efter en fantastisk præstation imod ærkefjenden Colby Covington. Der er altså lagt op til en ægte super fight!

Usman er på forhånd bookmakernes favorit til opgøret. Kigger man på de to fighteres respektive resumeer tegner der sig da også et billede af at Usman på papiret har mødt, og besejret, den hårdere modstand. Ikke mindst sejren senest over Colby Covington var med til at etablere Usman som en af de absolutte top fightere i UFC på tværs af alle vægtklasser. Usman bringer konstant pres, har en solid striking som kun bliver bedre og bedre, og har i UFC, indtil videre, været i besiddelse af et uimodståeligt ground game. Usman er ganske enkelt en mere komplet fighter end Masvidal.

Der hvor Masvidal har fordelen er i striking. Han er eksplosiv, sætter et godt tempo, og har seriøs knockout power. Specielt i hans senere karriere ser det ud til at han har fundet opskriften til succes. Tidligere i karrieren forsvandt han ofte ud af kampene, hvilket resulterede i mange snævre decision nederlag. Ofte valgte han at kæmpe på modstanderens præmisser.

Men noget ændrede sig i Masvidal, der i stedet for at være afventende som en kontra bokser, begyndte at bringe kampen til sine modstandere. Det har resulteret i tre sejre på stribe, alle i 2019, og alle på knockout. Ikke mindst sejrene over Askren og senest Nate Diaz har eksploderet Masvidals stjernestatus, og han kan ligge endnu mere oven på sin i forvejen fantastiske karriere hvis han besejrer Kamaru Usman ved UFC 251 og tager weltervægt bæltet.

Usmans sejre over Demian Maia, Rafael dos Anjos, Tyron Woodley og senest Colby Covington taler for sig selv. Alle top fighters, hvoraf tre har været mestre i UFC. Lig dertil at Usman aldrig har tabt i UFC. Man kan godt forestille sig et kamp forløb i stil med det man så da Usman slog Woodley. Konstant pres der vil tvinge Masvidal i defensiven, hvorfra Usman vil kontrollere og dominere kampen op mod buret, i clinchen og på gulvet. Spørgsmålet er om Masvidal kan finde endnu et magisk moment frem og chokere verdenen endnu engang. Få svaret natten til søndag ved UFC 251!

Det ligner dog en svær opgave. Nok har Masvidal haft et fantastisk 2019, men man kan godt tillade sig at stille spørgsmålstegn ved niveauet på hans modstandere. Sejren over Till var fin, måden han knockoutede Ben Askren på var ekstraordinær, og hypen bag, og den efterfølgende sejr over Nate Diaz cementerede hans stjernestatus. Men ingen af disse fightere kan siges at være top fighters (på nær Till måske), i hvertfald ikke på det niveau som Kamaru Usman har mødt og slået på sin vej mod weltervægt bæltet.

Alexander Volkanovski vs. Max Holloway

Inden aftenens main event går i gang, skal vi først igennem to andre titel kampe. Den ene af disse er stævnets co-main event, der står imellem featherweight mesteren Alexander Volkanovski og Max Holloway. Opgøret er en gentagelse tilbage fra UFC 245, hvor de to kæmpere pudsigt nok også var en del af et stævne med tre titel kampe. Dengang, ligesom nu, var de også henvist til co-main event, og endnu pudsigere var det dengang også med Kamaru Usman som hovednavn. Det skal dog ikke fjerne fokus fra dette opgøret, der uden tvivl er et af årets aller største – selv om der stadig mangler seks måneder af året.

Det første opgør imellem de to var et hæsblæsende og tæt et af slagsen, en kamp som Volkanovski dog i sidste ende fortjent vandt på point. Sejren blev ikke mindst grundlagt med en masse leg kicks, som ramte sit mål i alt 75 gange på kun 93 forsøg. En perfekt udført game-plan fra Volkanovski, som Holloway aldrig rigtig fandt et modsvar på. Interessant bliver det at se hvorvidt Holloway er i stand til at komme med et modsvar, og om Volkanovski kommer med samme game-plan, eller om han hiver noget helt nyt frem.

Vi kan helt sikkert forvente en kamp der foregår stående, hvilket også gjorde sig gældende i første opgør imellem de to. Her forsøgte Volkanovski sig, som den eneste af de to, med i alt fire takedowns, forsøg som alle blev stoppet af Holloway. I netop den disciplin er Holloway en ekspert, og sammenlagt med det faktum er Volkanovski ikke kunne få Holloway på gulvet i første opgør, er det svært at forestille sig Volkanovski vil forsøge at få kampen ned på gulvet.

En utrolig tæt kamp der er svær at spå om, så i stedet for at vælge en vinder, gætter vi på at kampen går fuldt tid – nøjagtigt ligesom det første opgør. Det gør vi ud fra tanken om at Max Holloway ikke besidder den nødvendige power til at stoppe kampen før tid. Holloway er derimod en kæmper der stopper sine modstandere med volume og pres. Vi tror dog ikke at Holloway, om han vinder eller taber, formår at sætte det nødvendige pres på Volkanovski over fem omgange, til at stoppe Volkanovski før tid. Dertil er Volkanovski for god en fighter.

Spørgsmålet er så om Volkanovski kan stoppe Max Holloway, noget han har proklameret han vil gøre. Han har solid power, så det er ikke helt ude i hampen at foreslå, men der er altså en grund til at Max Holloway i 26 professionelle mma kampe aldrig har været stoppet før tid via KO eller TKO. Kun et enkelt submission nederlag tidligt i karrieren er det blevet til for Holloway. Dertil har Volkanovski heller ikke samme power som den Holloway var udsat for i hans opgør mod Dustin Poirier tilbage ved UFC 236, ligesom sandsynligheden for at kampen ender på gulvet, og der derved kan åbnes op for submission forsøg, ikke er ret stor. Derfor tror vi på at kampen går alle fem omgange, i et opgør der helt sikkert bliver utroligt tæt.

Petr Yan vs. Jose Aldo

Aftenens sidste (og teknisk set første) titel kamp, står om det ledige bælte i bantamweight divisionen. Bæltet er for nyligt blevet ledigt efter at mesteren Henry Cejudo indstillede karrieren ovenpå sejren over Dominick Cruz.

En lille detalje ved dette titel opgør er at der ganske vist bliver fundet i ny mester i divisionen, men at det egentlig titel opgør kommer til at stå mellem vinderen af dette opgør, og Aljamain Sterling der fuldstændig blæste Cory Sandhagen ud af buret på under 1.5 minut, og dermed lagde krav på tronen. Sikke et opgør der er i vente der!

Først skal der dog findes en mester, hvilket enten bliver Petr Yan eller Jose Aldo. Petr Yan kommer ind til opgøret som en fighter der er gået lidt under radaren, noget han i allerhøjeste grad fik ændret på oven på sin KO sejr over UFC legenden Urijah Faber tilbage i december. Yan er en hårdslående fighter der mestendels gør sig i disciplinen boksning. Han er aggressiv og gør god brug af sit fodarbejde i buret til at sætte sine skarpe kombinationer op. Ubesejret i sine foreløbig seks UFC kampe, så det er helt sikkert en Petr Yan der går ind til kampen med troen på at bæltet ender hos ham, men der skal ikke være nogen tvivl om at han går ind til karrierens absolut hårdeste modstander i Jose Aldo.

At Jose Aldo nok ikke er den samme fighter som han var engang, skal dog også nævnes. 25-1 hed rekord listen, inden han i sine seneste otte kampe er gået 3-5. At han derfor er i en titel kamp i en vægtklasse hvori han kun har kæmpet en gang, og tabt, kan måske undre. Dette skal dog ses i lyset af corona krisen der har forhindret en del fightere i at være aktive, samt hans resume der trods alt er en legende værdigt. Aldo vil forsøge at bruge sin Muay Thai, sin boksning og sine mange forskellige spark, til at sætte sig på kampen.

Kampen er, som de to andre titel kampe, svær at spå om. Vi læner dog en smule til Petr Yan, ud fra det synspunkt at han kommer ind til kampen som den yngre, friskere fighter, der helt sikkert må føle at hans tid er kommet. For Jose Aldo kan det vise sig at blive karrierens sidste titel kamp, så han vil dog helt sikkert ikke give sig uden en rigtig herre fight. Derfor forventer vi et tæt opgør vi sagtens kan se gå ind i de senere omgange, i et opgør som vi tror på Petr Yan vil trække sig sejrrigt ud fra.

Du kan se UFC 251: Usman vs. Masvidal direkte på Viaplay. Har du ikke allerede et Viaplay abonnement kan du oprette dig hurtigt og nemt lige her.

Nedtakt

Tre titler blev fordelt, hvor der i to af opgørene aldrig rigtig var tvivl om resultat, og et enkelt opgør der nok må siges at være en anelse kontroversiel. Resultat blev at Kamaru Usman og Alexander Volkanovski forsvarede deres bælter mod hhv. Jorge Masvidal og Max Holloway, imens Petr Yan nappede det ledige bælte i sit opgør mod Jose Aldo.

Kamaru Usman vs. Jorge Masvidal

Vi forudså på forhånd et kampforløb som det man så i opgøret mellem Kamaru Usman og Tyron Woodley, og det var præcist hvad vi fik, i et opgør hvor kun den første omgang kunne leve op til den hype som Dana White på forhånd havde proklameret nærmede sig Conor – Khabib niveau. Set i det lys var kampen lidt af en fuser.

Man får også svært ved at argumentere imod at årsagen skal findes i den stil som Kamaru Usman ligger for dagen. Der er bare et eller andet ved Usman som der ikke foreløbig er nogen i UFC der har knækket koden til. Kun i opgøret mod Colby Covington var Usman ‘tvunget’ ud i en anderledes stil, hvilket gav en kamp af episke proportioner – så det er altså ikke fordi han ikke har evnerne til at levere en fantastisk og medrivende kamp.

Men hvorfor skulle man tage chancer, og putte sig selv i risiko zonen mod en så farlig striker som Masvidal, når man kan stå op af buret med sin modstander i total kontrol, eller når man kan tage dem ned på gulvet og derfra dominere med wrestling? Dette virker til at være game planen for Usman. Det, og så det faktum at han lige præcis med den stil har været alt dominerende i sin hidtidige UFC karriere.

Usman stod for det meste med Masvidal op at buret, hvorfra han landede dybe stød til kroppen, og gjorde bruge af skulder slag i ægte Conor Mcgregor stil. Og hvis ikke han stod op af buret med Masvidal, så lå de på gulvet med Usman ovenpå. Total kontrol af Usman, der kun rigtigt blev testet af i første omgang, hvor Masvidal lagde ud med et vanvittigt tempo. I de efterfølgende fire omgange var det kun sporadisk hvad Masvidal truede med.

Omvendt var det heller ikke en Jorge Masvidal der formåede at presse sin modstander, som man efterhånden er blevet vant til at se. Det har helt sikkert haft effekt at han er blevet hevet ind på short-notice som erstatning for Covid19 ramte Gilbert Burns. Lad det bare være klart for alle fremtidige udfordrere til Usman at det kræver perfekt forberedelse hvis man vil have en chance, specielt ud i de senere omgange.

Sikker og overbevisende sejr til Usman der nu kun mangler Gilbert Burns, og Leon Edwards, som han dog allerede tidligere i karrieren har besejret, førend han står som total enevældig hersker på toppen af welterweight tronen. Vi kunne dog også godt her på redaktionen tænke os at se et opgør nummer to mellem Usman og Covington.

Alexander Volkanovski vs. Max Holloway

Opgør nummer to mellem den nykårede mester Alexander Volkanovski og den detroniserede mester Max Holloway, endte med at være en lige affære der (måske) fandt en kontroversiel afslutning, hvor Volkanovski tog sejren via split decision.

Max Holloway følte ihvertfald helt sikkert at han havde gjort nok for at vinde sit bælte tilbage. Specielt de to første omgange stod der Max Holloway på, der droppede Volkanovski i hver omgang, først med et head-kick og siden med hurtige kombinationer i lommen. Tredje omgang var mere lige, omend Holloway ramte marginalt mere end sin modstander. Derfor følte han nok at tredje omgang var hans.

Fjerde omgang gik klart til Volkanovski der efterhånden lignede en mand der var begyndt at se sit bælte forsvinde inden han rigtig havde nået at vænne sig til det. I en tæt femte omgang ramte Volkanovski marginalt mere end Holloway, ligesom han fik sikret sig sit første egentlig takedown i opgøret. Dette tilsammen har nok gjort at Volkanovski tog den femte omgange.

De fleste havde derfor nok Max Holloway oppe med 3-2 i omgange, inklusiv ham selv. Tredje omgang var den kontroversielle, da den nok burde være gået til Holloway, der var den mere offensive af de to, og havde den bedre octagon kontrol. Dommerne var dog uenige, og derfor kunne Alexander Volkanovski løfte armene efter at have forsvaret sit UFC Featherweight bælte for første gang. Volkanovski kan nu tillade sig at se frem mod andre udfordrere hvor et opgør mod Zabit Magomedsharipov ligger og venter.

For Max Holloway gælder det om at komme tilbage og op på hesten igen. Han er stadig ung i, og har masser af gode år tilbage i sig. Vi er helt sikre på at Max Holloway en dag i fremtiden igen kan kalde sig for UFC mester. Et par kampe eller tre med sejre, og han er stensikkert tilbage i kampen om at udfordre til titlen. Skulle vi komme med et bud på en kommende modstander for Max Hollway, er vores bud Yair Rodriguez. Hvem gad ikke godt se det opgør?

Petr Yan vs. Jose Aldo

Et super udkæmpet opgør mellem Petr Yan og Jose Aldo endte med en TKO sejr til Yan oven på en fantastisk præstation. Petr Yan vandt dermed det ledige UFC Bantamweight bælte efter at mesteren Henry Cejudo indstillede karrieren.

Første halvdel af opgøret var meget lige, hvor begge fightere udvekslede skarpe kombinationer. Første omgang gik til Yan der specielt hen mod slutningen af omgangen havde Aldo i tovene. Aldo overlede, og kom stærkt tilbage og vandt anden omgang. Herefter fulgte en meget lige tredje omgang der kunne være gået begge veje på dommernes scorecard, inden Petr Yan tog over i opgøret.

Kampen var stadig en tæt affære, men der var så småt begyndt at komme tegn på at Aldo var ved at være færdig. Fjerde omgang gik til Yan der som omgangen skred frem tog over i opgøret. Der var ikke gået lang tid af femte omgang førend Yan havde Aldo i defensiven, hvor han først sendt Aldo i gulvet med et hårdt slag, inden han via sin top control på gulvet bombarderede Aldo med uhyggelige slag.

Disse slag blev i sidste ende for meget for Aldo, der ikke længere var i stand til at forsvare sig selv, men stadig var for stor en fighter til at give op. Derfor så dommeren ingen anden udvej end at stoppe kampen efter gentagne advarsler til Aldo om at forsvare sig selv. Petr Yan er dermed undisputed UFC Bantamweight mester, og kan nu se frem mod et brag af en kamp mod Aljamain Sterling.

For Jose Aldo var det nok karrierens sidste mulighed for at genvinde et UFC bælte. På trods af en fin indsats viste kampen at Aldo ikke længere har den friskhed og energi der skal til for at være med blandt de aller bedste. Men hvem ved, vildere ting er sket før. Måske en dag vi får Jose Aldo at se som UFC mester igen.

Husk at der allerede er UFC på programmet igen på torsdag når der er UFC Fight Night: Kattar vs. Ige. Du kan læse mere om det event her.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest